lördag 22 december 2012

Burkpajerna - resultatet


Å så en sista morgonsväng då, ni har väl inte hamnat helt i chock över den strida ström av inlägg som visat sig? Igår kväll pysslade jag ihop fyra små "burkpajer" och stoppade i frysen. Det piffiga med det här receptet är alltså att man tillreder pajerna vid tillfälle, stoppar in i frysen och när andan faller på plockar man fram valfritt antal och kör i 45-60 min i ugnen och häpp - efterrätt!

Pajerna görs i vad som kallas mason jars vilket är en typ av burkar som normalt används till inläggningar och konservering. De små varianterna jag använt mig av här är väl kanske främst för geléer och liknande...å så pajer förstås. Mig veterligen finns inget liknande i Sverige, men valfri ugnssäker burk med vidare öppning lär funka precis lika bra.

Jag följde receptet i det här inlägget på deras blogg (dvs det som är länkat från sidan med själva pajnstruktionerna) då jag föredrar att jobba med smör och inte Crisco (en typ av margarin). Fyllningen blev en något modifierad version av Ina Gartens recept på Easy Cranberry and Apple Cake. Jag gjorde ungefär en halv sats, minskade lite på tranbären och ökade på äpplena (dvs ett helt äpple till halva satsen) och la till lite extra socker då färska tranbär är otroligt sura/syrliga. Järnekslövet på ovansidan är gjort med en sån häringa utstickare, fast min kommer från en julversion med snöflinga, järnekslöv, hoppande ren och pepparkaksgubbe.

Toppen penslades med smält smör och fick sig en släng socker och sen på med locken och in i frysen. Framåt kvällen när pizzan var uppäten förflyttades de till ugnen i si så där 50 minuter och förutom att de bubblade över lite (plåt under rekommenderas) så gick allt bra...inga spruckna burkar. Lite avsvalning senare fick de sällskap av vaniljglass och jo, det smakade inte fel alls. Möjligen något pilliga att göra, men hemskt söta och som jag skrivit tidigare borde grannarna bli nöjda med sin muta. :)

I nybakat skick...

...å dekorerad (obakad!) med julig tygbit, snöre och liten etikett, klar att ges bort.

Jag fyndade en bok i en av de lokala lågprisbutikerna idag, Desserts in jars, så nu får vi se vad mer som kommer burkbakas...det lutar åt något i stil med kladdkaka eller cupcakes, som de här. Jag har en hel hög burkar att leka med då jag köpte ett 12-pack å så länge jag inte ger bort alla i present ska jag nog klara mig en stund. Å vill man inte baka finns det en uppsjö tips på vad mason jars kan användas till, förutom konservering som ju var det ursprungliga syftet. Googla på "in a jar pinterest" så får ni en uppsjö tips att gå efter.

Strömmen har hållt i sig *hurra* och jag ska börja fundera så smått på dagens julmatiga meny. Vi kör lite julmat light idag då vi kommer spendera själva juldagarna uppkrupna i soffhörnet framför brasan på hotell och då får man improvisera lite. Jansson, köttbullar (IKEAs färdiga, palla göra egna...), prinskorv, ägghalvor och en coleslaw på rödkål som jag hoppas blir god. Hemgjord fejk-ostkaka dvs gjord på keso med grädde och sylt till efterrätt. Å ja, kanske nån skumtomte också. 

Trevlig dan-före-dan-före-dopparedan på er!

Inga kommentarer: