lördag 22 december 2012

Rödkålsslaw och julmatsmätt


Då har vi pillat i oss lite julmat och är precis så mätta som traditionen bjuder.Magen känns dubbelt så stor och jag hoppas bebisen fortfarande får plats där inne för all jansson och prinskorv. :)

Vi körde på lite julbord light precis som jag skrivit om tidigare. Janssons frestelse med IKEA-ansjovis, IKEA-köttbullar och IKEA-prinskorv (ser ni något mönster? ;)) å så ägghalvor och en rödkåls-coleslaw som blev riktigt bra. Hemmabubblad julmust (Sodastreams extrakt, importerat från Sverige) kompletterade middagen och nu är vi så mätta, så mätta. När det värsta lagt sig går vi på efterrätten, ostkaka (gjord på keso) med sylt och vispad grädde.

Imorgon beger vi oss söderut till Los Olivos för ett par dagar på hotell där vi tänkte sitta framför brasan och pilla oss i naveln, typ. Äta en skumtomte eller tre och öppna julklapparna mina föräldrar hade med sig när de var på besök i september. För att få maximal skandinavisk känsla tar vi oss nog också en tur till Solvang, en dansk by mitt i Santa Ynez Valley där man kan få riktiga wienerbröd med vaniljkräm och chokolääääde. *smask* I vårt hotellpaket ingår såväl frukost som trerätters middag så vi lär väl rulla hemåt av egen maskin när vi är klara.

Rödkåls-coleslaw'en rekommenderas varmt om ni, som jag, tycker att det är lite fattigt med grönsaker på julbordet. Här kommer receptet, det är en modifiering av coleslawen från Per Morbergs bok Morberg grillar som jag tidigare lagt ut.


Rödkålsslaw
4 portioner som tillbehör, några fler på buffé/julbord

7 dl rödkål, finstrimlad
1 morot, riven
1 liten rödlök, finstrimlad
1 Granny Smith-äpple, tärnat
1 dl crème fraiche (jag använde gräddfil, gick lika bra)
½ dl majonäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser väl, ställ kallt tills det är dags att äta.

Nu lite fortsatt jäsning...mättnaden har inte gått ner nämnvärt ännu. Tur det bara är jul en gång om året. :)

Inga kommentarer: