fredag 30 september 2011

Äppelskrutten grillar (eller fixar grilltillbehör)


Nu när jag ändrat min kosthållning något och försöker mig på en högst förenklad variant av "low carb" ställer grillaftnar till det en aning. Hamburgare -check! Ost på burgaren - check! Grönsaker - check! Bröd - big no no... I USA är coleslaw folksalladen framför alla och även om jag ätit det ibland (och gillat det några av de där gångerna) så har jag aldrig gjort den själv. Rent innehållsmässigt kändes den ju som ett bra val med vitkål, morötter, lök och så lite majonäsgojs och att den funkar ypperligt till grillat kan många miljoner amerikaner intyga.

Jag spanade runt lite på nätet och hittade massvis med olika recept, men mindes så en kokbok som maken fick i födelsedagspresent av en kompis - Morberg grillar. Kunde den innehålla ett bra recept? Ja, det kunde den. :)

Ingredienser inhandlades, grönsaker revs och skivades och majonäsgojs blandades. In i kylen en stund och sedan mums, inte dåligt någonstans. Ska testa att riva ner ett äpple någon gång också, tror det skulle passa fint. Å om den får stå till sig ett par timmar så att smakerna utvecklas mer blir den förmodligen ännu bättre.

Förresten, om någon befinner sig i USA (som jag) och tänkte blanda ihop den häringa röran så är ett hett tips att inte virra runt på grönsaksavdelningen (som jag) och leta efter något i stil med white cabbage... Häröver heter nämligen vitkål green cabbage. Men, men...alltid lär man sig något nytt. :)

Här är receptet, dock utan bild då vi och våra gäster var hungriga och sen fanns det helt enkelt inget kvar att fota. Det kan se mycket ut för 4 personer när man blandat ihop den, men det gick åt alltihop.

Per Morbergs Coleslaw
4 portioner

7 dl vitkål, finstrimlad
1 morot, riven
1 liten rödlök, finstrimlad
1 dl crème fraiche
½ dl majonäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser väl, ställ kallt tills det är dags att äta. Häpp!

Funderar lite på att svänga ihop den och ha till grillad lax ikväll, får se vad maken är sugen på.

Inga kommentarer: