torsdag 17 februari 2011

Kaliforniskt körkort - check!


Idag regnar det i Bay Area...regnet ööööser ner, ibland går det över till normalmycket regn för att sedan öööösa ner igen. Å just denna dag var bokad för min uppkörning.... Efter att inte ha kört bil på 6-7 år har jag tagit tre lektioner á 2 timmar + ungefär 1,5 timme idag som ingick i uppkörningspaketet på körskolan. Det blev en händelserik dag minst sagt...

Det började okej, lite nervöst, men kändes ändå bra. Jag kan ju det här...egentligen. Jag blev hämtad hemma, körde nere i stan och i villakvarteren runt omkring. Massa vatten överallt och eftersom det inte regnar så mycket under långa perioder i den här delen av världen ligger det ganska mycket vatten på vägarna och då är det supersvårt att se linjer och pilar och sånt som är ritat på vägbanan. Jag fick lite tips, min lärare gjorde mig uppmärksam på saker som jag behöver tänka på och sen körde vi mot DMV som är den amerikanska motsvarigheten till Vägverket.

Allt pappersarbete klarades av och vi körde till uppkörnings-kön där man får vänta på sin tur. När det var två bilar framför oss och det var dags att köra fram en bit vägrade bilen att starta. Eftersom det var så fuktigt hade bilen tidvis fått stå med tändningen på för att värmen i bakrutan skulle kunna köra lite. Lite för länge visade det sig och batteriet laddades ur. Min lärare hade inte varit med om det innan, men det här var också hans första uppkörning i regn... Paniksamtal till körskolan som ligger några minuter bort och de kom dit med en ny bil, en jag aldrig kört innan. Som tur var fick de igång den "vanliga" igen så det slutade med att jag kunde köra upp i den i allafall.

Jag har ingen aning om var vi körde...mer än precis sista biten innan vi var tillbaka på DMV. Minnet är helt blankt. Å när jag steg ur bilen skakade jag, men enligt kontrollanten märktes inte min nervositet alls. Pokerface deluxe! I Kalifornien får man ha max 15 mindre fel och inga "critical errors" som det heter t ex om man kör för fort, kör mot rött eller missar att stanna vid en stopp-skylt. Jag hade 2 mindre fel och det innebär att jag klarade uppkörningen! :)

Bild lånad från: http://sportcartoons.co.uk

6 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis!

Erika sa...

brysselkakan: Tack! :)

Sara sa...

hurra!!

Fröken Frodig sa...

Grattis till det amerikänska körkortet!

Erika sa...

Sara: Ja hurra! :)

Fröken Frodig: Tänk joo! :)

Lisa sa...

Hej! Jag tänkte bara fråga om du har någon aning om jag kommer få ta körkort i Kalifornien?

Ska nämligen dit och studera senare i år i minst 4 år. Har dessvärre inget svenskt körkort och undrar därför om man får ta ett körkort ?
Kommer ha ett studentvisum!

JÄTTEtacksam för svar!!!! :)))

Mvh Lisa

p.s jättetacksamt om du kunde svara till min e-mail: lajsaa@hotmail.com