lördag 15 januari 2011

Tårta på tårta å så några muffins


The Midnight Baker är igång igen, fast jag började faktiskt rätt mycket tidigare...typ vid lunch eller så, men har hunnit med lite mathandling och sånt emellan också.

En av våra vänners söner fyllde 8 hela år i onsdags och då var vi där och firade och jag hade fått en beställning på en gräddtårta med jordgubbar i gelé ovanpå. Jag har gjort någon liknande tårta för en herrans massa år sedan, men den här gången ville inte gelét göra som jag bett om, dvs stelna, så tårtan fick bli utan, men det gick bra ändå. Lagom till vi ätit färdigt tårtan hade gelét som stod i kylen i en burk naturligtvis ändrat åsikt och var så jelloaktig den bara kunde...Murphys lag typ. Fyllning denna gång blev jordgubbssylt och hemgjord vaniljkräm, grädde och skivade jordgubbar ovanpå som synes.


Den tårtan gjordes i onsdag eftermiddags, men när man fyller åtta kan man ju inte ha bara ett kalas utan imorgon lördag är det dags för nummer två (det på födelsedagen var för dem som inte hade möjlighet att komma imorgon, men vi är busiga och går på båda :) ).

Nu blev beställningen lite klurigare...en tårta med Svampbob Fyrkant önskades och så blev det. Tillsammans med mjölkfria chokladmuffins (då den andra sonen för tillfället går på mjölkfri kost) fyllda med marshmallow fluff, fast utan frosting, och dekorerade med en...ja typ sjöstjärna...blir det mitt bidrag till festligheterna. Det mjölkfria alternativet på onsdagen blev brownies. Tårtan är till barnen, medan vi vuxna får en tårta som värdinnan bakar.

Svampbob består av chokladbottnar och hallonmousse, täckt med smörkräm, marsipan och dekorationer i marsipan och sugarpaste. De små groparna har jag gjort med ett rundat teskedsmått som jag borstade lite florsocker på för att den inte skulle klibba fast. Smörkrämen har man för att marsipanen ska hålla sig fin då den tenderar att "smälta" i kontakt med grädde. Eftersom hallonmoussen inte är helt stel var det lite klurigt att få dit smörkrämen så jag håller tummarna för att tårtan överlever natten och inte får för sig att lösa upp sig. Förhoppningsvis hjälper gelatinet i moussen till att motverka det också.

Nu ska jag i varje fall strax krypa till kojs. Det kommer bli aningen tyst här på bloggen ett litet tag framöver då jag behöver ta tag i de 3 213 572 flyttlådor (aningen högt räknat kanske...men känslan är densamma) som invaderat vårt hem och skriker efter uppackning. En del lådor är redan klara, men en hel del återstår. Vi syns alltså lite längre fram, när världen lugnat ner sig en aning.

Tjingeling och trevlig helg!

3 kommentarer:

Anna Johansson sa...

Det är fantastiskt ju, att du gjorde en sådan tårta (den med svampbob). Höll den över natten? Har du receptet? Skulle vilja göra något liknande till Hjalmars ettårsdag.

Funderar på om vi inte skulle öppna ett riktigt bra fik ändå ... :-)

Kram

Anna Johansson sa...

Usch på mig, du hade ju länkat till recept ... Tänk ändå på fikastället-idén som jag droppade.

Erika sa...

Anna: Jadå, den höll fint. Fast hallonmoussen lixom försvann in i chokladkakan som i och för sig blev vädligt saftig, men det där maffiga mousselagret kom ju av sig. Jag mailar dig lite tips. :)

Vad det gäller fiket...ja du...det blev ju inget med den där kyrkan, ett sommarcafé i din nya metropol kanske vore nåt? :)