måndag 5 december 2011

Lussebutterkaka


När jag bläddrade i en av mina bakböcker, Klassiska kakor på nytt vis av Mia Öhrn, för ett tag sedan hittade jag ett recept på en lussebutterkaka. Saffranssnurror med fyllning av vit chokladtryffel och torkade tranbär som får jäsa ihop i en springform till en gul härlig kaka som räcker till många. Låter inte helt fel, eller hur?

Saffranen häröver kommer i små plastdosor och är inte det finmalda pulver vi är vana vid i Sverige utan istället handlar det om saffranstrådar man får mala själv. Lite strösocker i en mortel tillsammans med saffranen och en stunds malning senare är det problemet löst. Det luktade saffran, kakan blev gul och visst smakade det saffran också även om smaken nog var ganska mild. Får fylla på lagret hemma i jul då jag hört att priset är osedvanligt lågt där i år och de $4.99 + tax för 0,5 g jag fick betala här kan man ju ha roligare för. Köpa 3 g saffran för i Sverige istället t ex. :)

Här kommer i varje fall receptet på kakan som fick mer än godkänt. Nästa helg blir det lussekatter inför glöggfikat den 3:e advent. De torkade tranbären i butterkakan kan ersättas med russin eller annan torkad frukt om man vill.

Lussebutterkaka

25 g jäst
8,5 dl (510 g) vetemjöl eller vetemjöl special
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert (0,5 g) saffran
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning
200 g vit choklad
0,75 dl vispgrädde
100 g (2 dl) torkade tranbär
ev ägg till pensling
ev vit choklad till dekor

Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken till fingervärme. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Förbered under tiden fyllningen. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt.

Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 27 cm i diameter. Använd en liten långpanna om du inte har en tillräckligt stor kakform. Kavla ut en dryg fjärdedel av degen till en rund platta och täck formens botten med plattan. Kavla resten av degen ganska tunt till en långsmal rektangel. Bred ut chokladkrämen över rektangeln och strö över tranbären. Rulla ihop degplattan på längden och skär upp i tjocka skivor. Ställ bullarna med jämna mellanrum i formen. Låt jästa övertäckt på varm plats i minst 30 minuter.

Pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 g i 25-30 minuter. Låt svalna lite och lossa kakan från formen. Ringla eventuellt över lite smält vit choklad som dekor.

Receptet är lånat från Klassiska kakor på nytt vis (ISBN: 978-91-27-35694-8) av Mia Öhrn, fast bilden nedan är min egen. :)

2 kommentarer:

Librarybeth sa...

Åh, den ser helt ljuvlig ut!!!!! undrar om jag klarar av att baka en sån tjusig!

Erika sa...

Librarybeth: Jäsningen är rätt förlåtande, kakan såg rätt trist ut innan den åkte in i ugnen, men den pöste ihop fint. :) Jag är inte så bra på bakverk med jäst, så om jag kan så kan garanterat du. :)