fredag 16 september 2011

Måltidsersättning?


Som jag skrivit om innan knaprar jag en del piller för närvarande, allt från vitaminer till aspirin. Å nu har dosen ökats på ytterligare med lite schyssta fertilitetspiller eftersom ettan verkar vara mer svåruthyrd än vi hoppats. På lördag når jag all time high så här långt med att försöka få ner 11 tabletter. Mysigt värre. :)

Man blir lite mörkrädd när man läser bipacksedlarna förresten. En av mina nytillkomna mediciner, Letrozole, som i mitt fall används för att stimulera äggproduktionen och som ska se till att en (ibland flera) äggblåsor behagar mogna, är egentligen framtagen för bröstcancerpatienter i/efter klimakteriet. Inte riktigt samma lika om man säger så. Dock är ju dosen och tidsperioden man medicinerar olika för respektive önskade resultat. Jag ska t ex bara äta de små tabletterna i fyra dagar och ökar dosen med en tablett/dag. Å sen om en vecka blir det ultraljud för att se om det hänt något. Å när tillväxten är på lagom nivå får jag en hormonspruta som startar ägglossningen inom X antal timmar.

Ett första ultraljud är redan gjort och då konstaterades bl a att jag har en något förhöjd testosteronehalt vilket tydde på insulinresistens vilket i sig inte påverkade kroppen i övrigt, men äggstockarna svarar då med att tillverka mer testosteron och behålla äggen för sig själva istället för att släppa dem fria. Rätt taskigt enligt mig... Där kommer medicin nr 2 in i bilden. Metformin som är en blodsockersänkande tablett (används bland annat för diabetes typ 2-patienter även om inte jag är en sådan) och som ska ätas två varje dag till middagen och genom sin eminenta komposition magiskt ska hjälpa till att reglera insulinet och därigenom minska testosteronen och om allt går väl betyder det ägglossning. Eller -lossningar då om Letrozolen pushar för fler än en äggblåsa (risken för flerbörd är 7-10%).

Så vad betyder då allt det här? I bästa fall att allt går pörfäktly och att jag kan glömma mensvärk och sådant dumt för många många månader framöver och istället koncentrera mig på viktökning, foglossningar och andningstekniker. I värsta fall händer ingenting och jag får hämta ut mediciner för ytterligare en månad. Den som läser får se helt enkelt...

Måltidsersättningen då? Jo, Metforminen har tydligen ett par trevliga bieffekter ibland. Bortsett från att magen kan få spel de första dagarna (= mindre trevlig bieffekt) så får många som äter dem bättre hy och går ner i vikt och det låter ju himla bra. Teorin från vår sida just nu är dock att anledningen till viktnedgången är att den massiva mängd tabletter som ska knapras just nu tillsammans med vattnet som ska skölja ner hela härligheten praktiskt taget kan räknas som en måltid i sig å kaloriinnehållet i mediciner är ju generellt rätt lågt = viktnedgång. Smart va? Fast jag räknar nog den som en extra och fortsätter med mina vanliga mål, sån är jag. :)

Mitt uppdrag till er? Håll tummar och tår så får vi se hur det går. Välkomna på resan till hyresvärd. :)

8 kommentarer:

Emelie sa...

Heja heja - hoppas det går er väg - annars finner ni nog ut hur ni skall ta er fram ändå! kram

Erika sa...

Emelie: Tack, tack! Jo då, läkarvetenskapen går ju framåt för var dag så något ska vi nog kunna klura ut. :)

Fröken Frodig sa...

Håller tummarna! Jag tar också Metformin, är bra trött på den eftersom jag får så himla mycket biverkningar. Får hoppas att den gör nytta :)

Erika sa...

Fröken Frodig: Tack! :) Metforminen och jag är inte heller så såta vänner, har fått gå ner till 500 mg/dag för att inte gå helt trasig.

Fröken Frodig sa...

Jag har gjort likadant i somras, gått ner till 500/dag och tar den på kvällen vid kl 20-21 och det funkar bättre. Ska träffa min läkare på tisdag men misstänker att han vill öka dosen igen, det vill inte jag! Vill helst sluta helt med den. Tänkte på en annan sak, hur noga är din läkare med att du undviker alkohol när du äter Metformin, absolutist? Fast om det är för att få en bebbe såklart att det är totalstopp. Men annars, om man kan ta ett par glas vin på lördagkvällen eller hur farligt är det tro?

Erika sa...

Fröken Frodig: Han har faktiskt inte sagt något alls om alkohol, men i informationen som följde med och på burken står det specifikt att man ska undvika alkohol vilket jag gör. Sen äter jag ju blodförtunnande upptill så jag har redan tidigare dragit ner från måttligt till i princip inget och ja nu då till noll alkohol.

Jag misstänker att det är levern som kan ta stryk av för mycket alkohol under medicinering. Eftersom t ex typ 2 diabetes inte är likställt med alkoholförbud (och det är en vanlig orsak till att bli satt på Metformin) så borde ju lite vin nu och då funka, men jag är tyvärr inte så insatt. Din läkare borde rimligtvis kunna ge dig ett bättre svar. Håller tummarna för ditt besök. :)

Fröken Frodig sa...

Jo, på Apoteket och Läkemedelsverket där jag frågat avråder dom från allt alkoholintag, pga risken för mjölksyreacidos och verkar inte ha nåt med diabetes att göra. Läkarna jag har pratat med har dock inte haft någon koll på detta och sagt att det går bra med vin till maten. Jag har inte diabetes och äter inte Metformin pga det. Tänkte bara att läkarna "over there" kanske hade andra rekommendationer eller lite mer koll :)

Erika sa...

Fröken Frodig: Hoppas läkarbesöket gick bra! Jag har inte fått några restriktioner alls utöver vad som står i bipackssedlarna och eftersom jag ändå håller mig från alkohol just nu så har jag inte grävt något mer i det.

Googlade dock lite och det verkar som om många på Metformin dricker något glas vin eller tar nån öl nu och då utan problem. Det kan ju vara bra att kanske ta vinet till maten för att undvika blodsockerfall och i värsta fall kan du ju alltid skaffa dig en blodsockermätare och
kontrollera ditt värde emellanåt tills du vet hur kroppen reagerar för att undvika överraskningar av det otrevliga slaget. Hoppas det löser sig för dig. *kram*