lördag 25 december 2010

Dan efter dan


Juldagen är här och med den mysdress, tofflor och allmän slappning. Eftersom mina egna fårskinnstofflor gav upp när vi var i Sverige (de höll i över 10 år så lite cred ska de ha) så myser jag nu runt i makens då han är en sån där person som är varm nästan jämt och därmed inte sliter lika mycket på sina fluffiga tofflor som jag gjorde på mina. En viss storleksskillnad (hans 46:or mot mina 38:or) gör att man får ta det lite varligt i trappan eftersom det blir ganska så mycket sko kvar i slutet av min fot, men varma är de.

Gårdagens julafton förflöt utan större problem, värdparets barn klättrade på väggarna i väntan på att klappöppningen skulle påbörjas och vi vuxna vi åt och åt och åt å när vi var så mätta att vi höll på att spricka så åt vi lite till. Kalle Anka och hans vänner visades traditionsenligt, även om klippen var från förra året och tiden justerades till närmare halv fyra istället. Lite knäppt är det att det fortfarande är rätt kul att kika på och att Tjuren Ferdinand fortfarande är så seg att ta sig igenom. För den som vill läsa om den här över 50 år gamla tradition från en amerikans synvinkel rekommenderas den här artikeln. 12 timmar senare, dvs närmare halv fyra på morgonen, landade vi här hemma igen. Mätta, trötta och nöjda med begivenheterna. Någon julstämning har dock fortfarande inte riktigt infunnit sig, den hoppade nog över oss i år. Nåväl, det blir ju jul igen.

Barnen fick som sagt klappar och papper och presentsnören flög all världens väg när det ena paketet efter det andra öppnades. Två glada småttingar kunde sedan något lugnare ägna sig åt sina nya legosatser, tv-spel och annat som fanns i klapparna. Vi satsade på paket till ALLA barnen vilket innefattade en hund som mumsade i sig en bit av bacongodiset i hennes paket, två katter som försökte skrämma sina leksaker efter bästa förmåga och två marsvin som till barnens stora förtjusning fick var sin morot inslagen i julpapper. :)

För oss lite större lektes det senare på kvällen julklappslek och alla hade med sig en present för $20 och tärningen bestämde vem som fick välja paket först. Sen valde alla en klapp i turordning och när allt var öppnat så började slagsmålet. Man fick välja vilken klapp man ville ha, slå sin tärning och den önskade klappens innehavare gjorde det samma. Den som fick högst fick välja att behålla sin klapp eller byta, vid lika antal prickar gjordes inga förändringar. Det här höll på i en 20-30 minuter eller så och de populäraste presenterna visade sig vara ett gäng knep-och-knåp pussel i trä (såna där när ett gäng träpinnar sitter fast i varandra på något klurigt sätt och när man tar isär dem gäller de att få tillbaka dem på rätt sätt igen, lite Rubiks kub-aktigt) och paketet jag plockat med - svenskt godis direktimporterat från hemlandet. Vår andra present var ett par herrtofflor med massagefunktion och vi kom hem med just de tofflorna och svenskt godis, dock inte det vi själva haft med utan blandade godsaker från IKEAS gottehyllor. Marabou mjölkchoklad, bilar, kolasnören och daim. *mums*

Ostkakan blev även den populär och nästan hela gick åt. Det gick betydligt bättre andra omgången, med malen mandel; gräddmjölk och lite mer keso än första gången då jag körde på en 16 oz-förpackning vilket är runt 450 g istället för de 500 g som receptet förespråkade. Maken tyckte det fanns viss likhet med Frödinges och de som inte var så förtjusta i ostkaka vanligtvis tyckte tvärtom att den inte smakade som ostkaka alls, men att den var väldigt god. Mycket mandelsmak blev det i varje fall och den var enkel att göra så det är nog inte omöjligt att det blir en repris vid något tillfälle.

Nu ska jag nog krypa ner under en filt, äta lite chokladtomtar och mysa med min fina julklappsbok från föräldrarna - Vårt bröllop: Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel 19 juni 2010. På Adlibris hemsida kan man förresten provläsa ett avsnitt. Jag bläddrade bara som hastigast i den igår och den är fylld med underbara bilder från deras respektive barndom till klänningsproveri till bröllopsdagen den där soliga dagen i juni. Alldeles lagom denna juldag 2010.

God fortsättning!

Inga kommentarer: