torsdag 23 december 2010

Dan före dan


Okej...jag skrev ett hyfsat långt inlägg (eller början i allafall) och sen bombade Blogspot... *suck*

Nåja...vi försöker väl igen.

Imorgon är det julafton (känns sååå skumt!) och julgodiset är packat, ostkakan bakad och Janssonen står i ugnen och gottar sig. Jag gjorde en testomgång med ett recept ur Vår Kokbok på ostkaka med keso och resultatet blev okej, men inte riktigt som jag ville ha den. Nu har jag justerat receptet lite, malt mandeln istället för att grovhacka den, mjölk + grädde istället för bara mjölk och så lite högre ungstemperatur. Nu ser den "rätt" ut och förhoppningsvis smakar den så också, får se imorgon kväll när det är dags att hugga in på desserten.

Min piffiga mandelkvarn, från Sweico tror jag,
köpt på Clas Ohlson någon gång förra seklet.

Das resultat!


Ostkaka är nytt för mig, hemma köper man ju oftast den färdig i butik, och även om jag gjort Janssons frestelse ett antal gånger tidigare så är det inte så ofta utan jag hinner ju glömma mellan gångerna hur jag gjorde sist. Nu använde jag även här ett recept från Vår Kokbok och de ska ju vara testlagade till höger och vänster så den borde bli bra, vi bestämmer det tycker jag. Den luktar i allafall väldigt juligt och precis som den "ska" och innehåller såväl IKEA-ansjovis som löjligt mycket grädde. Å säg den gratäng som inte blir bra av grädde?! När jag stod och skar potatis efter potatis i stavar saknade jag min matberedare lite, är så mycket smidigare att bara köra lök och potatis i den och så vips är det klart. Min Kitchen-Aid har en strimmel-/skivtillsats, men strimlorna blir lite för smala med den så handskuret it is.

Dagen började dock med lite mer kalabalik än önskat... Mitt i ostkakemakeriet gick handtaget till ugnsluckan sönder! Just då kändes det väldigt bra att vi bor i en snordyr lägenhet för efter ett samtal till leasing kontoret fixade de en arbetsorder till Maintenance och inom en timme var det fixat, handtaget bytt och jag kunde fortsätta med julförberedelserna. *puh*

För den som vill prova på ostkakeriet själv så kommer mitt justerade recept här.

Ostkaka med keso
5-6 portioner, 175-200 grader

1 dl mandel
1 liten bittermandel (alt 1 droppe bittermandelolja eller ½ tsk mandelextrakt)
3 ägg
5 msk socker
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk + 1 dl grädde
500 g keso

Sätt ugnen på 175-200 grader. Mal mandeln i kvarn eller matberedare (i receptet står det att bittermandeln ska finrivas, men, men...jag använde extrakt istället). Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl, mjölk/grädde, keso och mandel. Häll smeten i en smord ungssäker form på ca 1,5 liter. Grädda i mitten av ugnen ca 1-1½ timme (den ska få fin färg och "stanna" lite). servera ostkakan ljummen med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Bittermandel får inte säljas i USA eftersom den är giftig och innehåller små mängder cyanid (tror jag det var) så här är det mandelextrakt som gäller. Extraktet består av vatten, alkohol (32%) och bittermandelolja så den är hyfsat utspädd. Vi gissade på att en ½ tsk skulle funka och det verkar det ha gjort. På baksidan av förpackningen finns ett recept på en mandelkaka med 2 tsk extrakt i så ½ är klart inom vad-som-är-farligt-marginalen. I Sverige är det oftast bittermandelolja som går att köpa och då räcker det med en droppe för att få motsvarande smak som en bittermandel.

Nu ska jag strax bege mig ut i solen, jodå, vi har strålande sol här idag, och fixa ett par sista julklappar och sen pyssla vidare lite här hemma. Å imorgon är det julafton...

2 kommentarer:

Sara sa...

Hur smakade den? Är det värt att göra istället för att köpa?

Merry Christmas <3

Erika sa...

Sara: Den blev god, mycket mandelsmak. De i sällskapet som inte var så förtjusta i ostkaka vanligtvis tyckte om den, men tyckte inte den smakade ostkaka. Maken tyckte den var lik Frödinges så du får nog prova och göra dig en egen uppfattning. Vi hade vispad grädde och hallonsylt till. Jag använde "small curd cottage cheese" för att få till den lite slätare konsistensen, men i Sverige finns nog bara vanlig. Dock läste jag under mina efterforskningar att Ica's egna keso tydligen skulle vara bättre än Arlas till ostkaka eftersom Ica's lixom smälte mer och gav en slätare kaka. Den var hur som helst väldigt enkelt att göra även om den tog lång tid i ugnen.

Merry X-mas på dig med! *kram*