fredag 14 maj 2010

Tvätt...eh...garderob?


Det första man ser när man kommer hem till oss är en dörr som man skulle kunna tro går till någon typ av garderob. Eftersom vår hall är yttepytteliten och består av tre dörrar plus ingången till resten av lägenheten (kika på planlösningen så ser ni bättre) hade det varit trevligt med den typen av förvaring, nu är vår plan att sätta upp någon typ av krokar eller liknande, men det är en annan historia. Jo, alltså den där dörren...


...om den nu inte tillhör en garderob vad är den då till? Den uppmärksamme har redan, med hjälp av inläggets rubrik, listat ut att det är här hemmets tvätteri gömmer sig. Å jo minsann, visst är det så.


Det är tydligen ganska så flashigt att ha "washer/dryer in unit" som det så fint kallas när man har maskinerna i lägenheten. I vissa fall finns de som i ett skåp på balkongen som t ex i de lägenheter vi kikade på i San Diego dit den ursprungliga planen var att vi skulle flytta. Det känns lite lurigt, men visst...där regnar typ aldrig och då funkar det kanske bättre än här.

Vi har i vilket fall tvättmaskin och torktumlare i en hallgarderob. Maskinerna sitter ihop som en enhet och som jag skrivit om innan så går tumlaren läskigt nog på gas.

Tvättmaskinen är av typen "top loaded with agitator" och jag har inte den blekaste vad det kan tänkas heta på svenska...ja förutom att den är toppmatad då. En "agitator" är i varje fall en lång, skruvformad pinne i plast som sitter i botten mitt i tvättmaskinen och där kläderna, eller vad man nu tvättar, lixom gosar sig fast på pinnen och så snurrar den och har sig och pressar vatten och tvättmedel genom tyget. Maskinen gör av med rätt många hundra liter vatten och har ett rykte om sig att förstöra kläder på löpande band. Än så länge har vi klarat oss, mest för att vi tvättar allt som inte består av rejält tyg typ jeans, handdukar och sånt i tvättpåsar. Stooora tvättpåsar. Slitaget är hur som helst betydligt större med den här typen av maskin än de man är van vid hemifrån. Den låter som en hel tvättomat, men fort går det. Vi kör det mesta i klädväg på "delicate" dvs fintvätt för att minska slitaget och då tar en maskin under 10 minuter.

Korgarna som man kan skymta på dörren till höger, ja här kommer en bild så det syns lite bättre...
...har vi fixat dit själva, Elfa är klart bra ibland. Mittpinnen spänner man fast på dörren med två fästen och korgarna hakar man bara fast...inget skruvande och inga hål i dörren, mycket praktiskt. Det enda i förvaringsväg som finns att tillgå i vår tvättgarderob annars är ovanpå torktumlaren, men det blir lite omständigt och på det här sättet får man en bättre översyn och kan ha i allafall de flesta städprylarna på ett och samma ställe. Dammsugaren får bo i gästrummets garderob då det är rätt trångt mellan väggen och tvättpelaren, strykbräda och mopp har vi i allafall lyckats trycka in där. Strykjärnet får hålla dammsugaren sällskap för även om jag gärna sett att det bott i någon av korgarna så var det aningen lite för stort för att få plats. Nåja, man kan ju inte få allt.

Det var nog allt jag hade att erbjuda i bildväg för den här gången. Nu har maken kommit hem från jobbet och vi ska ordna något ätbart såhär en fredagkväll. Trevlig helg!

2 kommentarer:

Sara sa...

åh - vad kul det är att se hur ni har det! :)

Erika sa...

Sara: Ja nu börjar ni kanske få en liten uppfattning. Ska försöka knäppa lite fler foton snart. :)