fredag 14 maj 2010

Same, same, but different


Kan börja med att lugna er, fler bilder är på gång, har börjat fota lite här så alldeles strax ska vi nog kunna få till lite kök och vardagsrum. :)

Jag har ägnat veckan åt att ha lite halvångest över källtextanalysen som skulle lämnas in idag, fredag vid midnatt svensk tid vilket innebär kl 15 på amerikanska västkusten. Efter många om och men har jag dock fått ihop knappt 1400 ord där kravet var 1200-2200...inom marginalen således om än bara med några rader. Texten, att kalla den analys känns lite...hmm...väl avancerat är i allafall ivägskickad i word- och pdf-format så förhoppningsvis kan de läsa någon av dem. Texten min grupp fick äran att diskutera (i forumformat förra veckan) och sedan på egen hand analysera var Voltaires Traktat om toleransen eller Treatise on Tolerance som den engelska utgåvan jag fick tag på heter. Solen skiner, jag har ungefär noll studiemotivation och då får man 1700-talsengelska att klura på...ja, ja tackar jag...eller nä...det gör jag nog inte egentligen. Resultatet vet jag inte om det blev så analytiskt, men det blev vad det blev och förhoppningsvis blir det godkänt, mina krav är inte högre ställda än så.

Det här låter himla gnälligt, det hör till och med jag. Mycket av kursen och litteraturen är väldigt intressant, den historiska aspekten är kul att ta del av, men de här filosofiska varför-tror-du-de-tänkte-si-eller-så-och-förklara-varför-du-tycker-si-eller-så-om-vad-de-tänkte-turerna blir lite mycket. I sommar ska jag läsa om teknikens utveckling och kanske blir det en mer handfast, faktabaserad kurs...vi får se.

Å på tal om teknik å sånt... (smidigaste övergången ever...) Tänkte skriva några rader om en av de stora skillnaderna i boendet här gentemot Sverige och då främst när det gäller energivalen. Hemma är man ju rätt van vid att det är elektricitet som är den dominerande kraften. Många hus värms upp med direktverkande el eller har elpatron till olje-/pelletspannan, vitvaror som spis och ugn pluggar man fint in i väggen och så levererar någon av de stora jättarna lite ström genom slingrande sladdar. Praktiskt, trevligt och framför allt vad man är van vid.

* scenbyte till norra Kalifornien och Redwood City *

Gas. Överallt (eller ja nästan överallt) används gas... Hur det ser ut i övriga USA är jag lite osäker på, men överlag är nog gas ganska vanligt...framför allt i städerna. Det här är inte min favorit bland energikällorna, öppna lågor känns sådär kul, men äta bör man och att inte baka något på ett-och-ett-halvt-år känns inte som ett alternativ för mig som ser det som en trevlig hobby. Å sen är det ju rätt mysigt att torka sig med en fluffig handduk efter duschen, så där torktumlefluffig och mjuk. Hey...vänta nu...vad har torktumlaren med gasspisen att göra undrar ni kanske? Jo, som jag skrev innan så är ju el den vanligaste lösningen för vitvaror i Sverige, på vissa orter finns stadsgas och då kan man köra gasspis, på än färre ställen gäller även gasugn, men här in da stätes går man steget längre...

I present to you...the list of prylar i lägenheten som drivs på gas:

- spisen (ingen jättechock)
- ugnen (jajamen, bara undervärme)
- varmvattenberedaren (återfinns i ett plåtskåp på balkongen, nämnd WH på planlösningen)
- centralvärmen (A/C'n kör dock på el)

å så lägger vi in en trumvirvel *trumelitrum*

- torktumlaren!

Tvättmaskinen går i allafall på el och såväl spis som ugn har eltändning så man slipper pyssla med tändstickor (som i ugnar betyder slå på gasen och stick in halva dig själv i ugnen med en tänd tändsticka/tändare för att nå gasflödet *scary*) utan när man väl fått in vanan lite grand så går det hyfsat lätt. Fast läskigt är det fortfarande...

Inga kommentarer: