torsdag 11 april 2013

Ett paket kom lastat...


Imorse var jag på posten och hämtade ett paket från Sverige. Brevbäraren försökte visst leverera det hem igår, men kom oturligt nog strax efter att vi åkt till läkarmottagningen för min veckokontroll.

Paketet, som mina föräldrar skickat, innehöll (förutom lite nödvändigheter som svensk choklad) bl a en Babybjörn One bärsele ( http://www.babybjorn.se/produkter/barselar/barsele-one/barsele-one/, säljstart här först i oktober), hemvirkade filtar, ett handbroderat påslakansset med spetskant, ett par tunna bomullsfiltar å så lite "antikviteter "som ni ser på bilden.

"Antikviteterna" är såklart kläder från när jag själv var bebis i slutet av 70-talet...närmare 35 år senare är tanken att en ny plutt ska få dregla ner de svensktillverkade bomullsplaggen.

Givetvis är det kläder i de då så moderiktiga bruna och gula tonerna, med inslag av rött å grönt. Den ljusblå omlottröjan misstänker jag kan ha tillhört någon av mina bröder...men helt säker är jag inte. De bruna manchester-hängselbyxorna har min morbror sytt till mig (i slöjden tror jag) och Pluto-overallen ska visst vara från Amerikat. De röda sparkbyxorna hade jag på mig när vi åkte hem från sjukhuset å de röda med vita hjärtan blev outfiten för min första julafton. Mycket historia i den där klädhögen alltså.

Lite kul är det också att i princip allt är tillverkat i Sverige, i 100% bomull å går att köra i 60 grader. Det här var ju innan textilindustrin brakade å allt sånt flyttade till Taiwan och Kina. De flesta barnkläder häröver tål enligt tvättråden bara 30 grader, eller i undantagsfall 40 (förutom H&M's som fortfarande har 60 grader på sina lappar). Samma gäller för lakan, där IKEA är undantaget och för den svenska traditionen med högre temperaturer vidare. I USA är blekmedel (finns även färgfast sådan) husguden i många hem å basseluskerna kemas alltså ihjäl istället för att ha tvättmaskiner som klarar att värma till mer än typ ljummet. Med tanke på vad som kan komma ur en bebiskropp (från valfri ände...) lär jag trotsa lapparna å ändå köra de amerikanska bomullsplaggen på högre temperatur när så behövs så får det bära eller brista.

Veckokontrollen då? Jodå, stresstestet gick bra, vätskenivån såg fin ut (även om jag fick förmaningar om att se till att dricka ordentligt) å blodtrycket höll sig inom ramarna. Vikten har sprängt 14 kg-vallen, men med sisådär 6 v kvar (33+3 idag) borde jag rimligtvis hamna under 20 när det är klart.

Solen skiner å vi har idag en lite mer lätthanterlig temperatur än den släng av vårlig värmebölja vi fick uppleva igår. På dagens lista står att mata tvättmaskinen och att pärma de miljarder lösblad jag rivit ur diverse magasin i samband med den senaste rensningen. Så småningom kanske det blir ordning på torpet även här.

Hej så länge!


Inga kommentarer: