torsdag 13 december 2012

Yes(t)!


På söndag stundar vår tredje årliga glöggfika där vi, tillsammans med en hög vänner, kommer mumsa lussekatter, pepparkakor och skumtomtar...bland annat.

Lussekatterna ska jag ta tag i på lördag och trevligt nog har jag fått tag på färsk jäst vilket normalt är svårfunnet häröver. Torrjästen regerar generellt sett och ska aktiveras och meckas med, något jag sällan pallar utan jag använder den som den svenska torrjästen med okej resultat, men aldrig riktigt bra. Nu har jag börjat köpa med mig torrjäst från Sverige istället, men i många fall är den färska varianten så mycket bättre.

Det här är inget jag lagt någon större tankeenergi på hemma, man går ju bara till valfri mataffär och köper sitt 50 g-paket för runt en krona eller två, eller vad de nu kostar idag - klart. Här däremot...suck å dubbelsuck... Färsk jäst säljs i yttepyttepaket om 17 g och kostar multum, 2 dollar och 17 cent + moms betalade jag idag. För 17 g! Det motsvarar i runda slängar 45 spänn för tre paket vilket blir typ samma mängd som ett svenskt. Jag är glad att jag har svensk saffran iaf, 0,5 g kostar oftast runt 6-7 dollar, tre gånger så mycket som hemma. Lyxiga lussebullar coming up!

Å just det ja...det är bara vissa butiker som alls säljer färsk jäst och då oftast bara till jul och ibland påsk. Butiken jag besökte idag säger sig iaf ha det i sitt sortiment året runt så det finns alltså hopp för lyxbullar även utanför de stora högtiderna. Alltid något. :)

2 kommentarer:

Johanna sa...

Lycka till med bakandet! Jobbigt att inte hitta ingredienser!

Erika sa...

Johanna: Tack! Jo, lite klurigt är det allt, men det mesta går att lösa om än inte till vettiga priser. :)