onsdag 12 december 2012

Vuxenpoäng?


Åberopar härmed en rejäl skopa vuxenpoäng efter att lagat fiskgratäng till middag igår kväll. Gratinerat potatismos å allt. Apelsin- och hummersås skulle det vara enligt receptet, men då hummerfond inte verkar gå att uppbringa fick det bli apelsin- och "seafood flavor booster"-sås, blev helt okej det med. :) Jag tycker matlagnng är sååå tråkigt vilket innebär att jag generellt undviker krånglig mat och fiskgratäng hamnar lite i den kategorin. Bakar tårtor typ prinsess med hempysslade marsipanrosor gör jag ju dock så tja...potato - potejto...

Receptet har legat till sig i pärmen sen 2002, nån steg-för-steg-variant från Hemmets Veckotidning eller så. Gott blev det iaf och här får ni receptet minsann.

Vårfin fiskgratäng med apelsin- & hummersås, 4 port
Ugn: 200 grader

600 g torskfilé
1 tsk salt
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
2 krm timjan

Potatismos
8-10 potatisar
2 msk smör
2 äggulor
(jag la till en skvätt mjölk också)
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sås
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
1½ msk hummerfond
1 dl matlagningsgrädde (jag använde vispgrädde)
rivet skal och saft av ½ apelsin

1. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i tunna ringar. Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs purjon mjuk och glansig. Bred ut den i en smord, ugnssäker form. Salta torskfiléerna och lägg dem ovanpå purjolöken. Strö över timjan.

2. Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den i en potatispress och blanda med smör och äggulor (jag hade i en skvätt mjölk också). Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en sprits och spritsa runt formens kanter. Vill du göra det lite enklare, klicka ut moset med sked.

3. Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Tillsätt vatten och fond och låt koka 1 min under vispning. Rör i grädde, skal och saft av apelsinen. Koka upp. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min. Servera med en blandad sallad.

Småsuddig bild av nylagad fiskgratäng med sjukt avancerad dekoration - häpp!


Inga kommentarer: