fredag 2 december 2011

Det kostar att ligga på topp...eller botten?


Fick räkningen för specialistbesöket idag...eller snarare summeringen från försäkringsbolaget. Jag är sååå tacksam att vi har en bra sjukförsäkring genom makens jobb, debiterat belopp var $592...ca 4150 kr...för en konsultation. Av dem får jag betala det som kallas co-pay, typ patientavgift, på $40 (ca 280 kr). Jag vågar inte ens tänka på vilka summor det handlar om när det kommer till större operationer eller t ex cancervård.

Sjukvården i Sverige är naturligtvis långt ifrån gratis, men det är sällan man som patient ser faktiska siffror. Hur verklighetstrogna de debiterade beloppen är är såklart svårt att veta, många gånger måste läkarna överdebitera för att få ut en ersättning som faktiskt täcker deras arbetsinsats.

En fördel jag märkt med systemet i USA är i varje fall att det ofta går väldigt fort. Det tog ungefär ingen tid att starta fertilitetsutredningen/-behandlingen och endokrinologen tog emot mig si så där 1½-2 v efter att jag ringde. Å apoteket ringer och påminner om mediciner som behöver fyllas på och skickar små varuprover och prylar med posten. Någon som kan stava till kommersialism? :)

3 kommentarer:

Johanna sa...

Smidigt att ni har försäkring ja! :) Man har ju inte en susning om vad sjukvården egentligen kostar, rätt intressant ändå. Förra årets julgardinsuppläggande resulterade ju i att Ozzy fick åka till veterinären för operation och 2 dygns övervakande (han käkade ju tråd som fastnade i tungan som tarmarna drog neråt magen, jag har säkert berättat detta...). Fick räkningen sen och gick på 12.000-nåt har jag för mig, vi betalade ca 2.000, så kändes ju ändå lite mer ok. :) Helt klart våra dyraste gardiner dock! Dom får hänga uppe varje jul, så dyra som dom var! ;)

Erika sa...

Johanna: Stackars lilla kisen. Hoppas han håller sig ifrån gardinerna i år då. :)

Johanna sa...

Ja, eller iaf symaskinen där tråden satt! ;)