söndag 6 mars 2011

Aztec Pyramid Avocado Dip eller hur man äter sig mätt på en förrätt...


Senast vi var i Sverige, dvs i november, hann Thanksgiving inträffa häröver och då delades det tydligen ut kokböcker på Costco-varuhusen till shoppande medlemmar. Kokböcker är ju alltid trevligt och om de är både bra och gratis desto bättre. :) Nu befann vi oss som sagt på andra sidan Atlanten just då, men en väninna fick sig ett exemplar och vi bläddrade igenom den i jakt på något förrättsaktigt till nyår som vi skulle fira ihop. Då dök receptet på Aztec Pyramid Avocado Dip (numera omdöpt till Costco-pyramiden) upp och den såg både lagom lättlagad och lättäten ut, speciellt som vi tänkte oss en ganska så lugn och avslappnad kväll utan för mycket måsten. Så här i efterhand kan jag tillägga att den också var otroligt god och kanske nästan lite för lättäten... Dipen har återskapats många, många gånger de senaste månaderna och jag törs lova att den kommer bli ett standardinslag på sommarens grillhappenings.

Vi gjorde några förändringar i receptet för att passa oss bättre, vårlöken byttes ut mot tärnad rödlök och i senare upplagor har de svarta oliverna helt uteslutits då de inte är så poppis hos en del.

Proportionerna är inte så där överdrivet viktiga utan på-ett-ungefär räcker rätt bra här, vill man ha mer eller mindre av någon del justerar man helt enkelt själv, orginalreceptets amerikanska måttangivelser inom parantes. Smaklig spis!

Costco-pyramiden
ca 8 portioner som förrätt, fler som tilltugg

3 avocados
2 msk pressad citron
200 g rumstempererad naturell färskost, t ex Philadelphia (8 oz cream cheese)
5 dl gräddfil (2 cups sour cream)
1 paket taco kryddmix, 30-35 g (1,25 oz)
5 dl riven smakrik ost (2 cups shreeded sharp Cheddar cheese)
7,5 dl tärnade tomater
5 skivade vårlökar (green onions) alt ½-1 tärnad rödlök
1,25 dl skivade svarta oliver (½ cup)

Nachos och/eller grönsaksstavar till servering

1. Skala och kärna ur avocadosarna, mosa dem och blanda med pressad citron. Bred ut avocadoröran på ett serveringsfat.
2. Vispa färskosten smidig, blanda ner gräddfilen och tacomixen och bred ut i ett lite mindre lager ovanpå avocadon som fortfarande ska synas utanför tacoröran. Det är nu pyramidformen börjar växa fram.
3. Strö osten över tacoröran.
4. Lägg de hackade tomaterna ovanpå osten.
5. Fortsätt med den skivade eller hackade löken.
6. Toppa med oliverna.
7. Servera rumstempererad med nachos och/eller grönsaker.

För en snäppet mer flashig bild är det bara att klicka på länken ovan som för er till kokboken som fiffigt nog finns online, men här kommer annars ett mobilfoto från vårt premiärförsök på nyårsafton. :)


2 kommentarer:

anna of sweden sa...

Det ser väldigt läckert ut. Det får jag prova nästa gång det regnar! :)

Erika sa...

Anna: Ja det är farligt lättätet. :)