måndag 28 februari 2011

Blommor och bi - ett tårtfyllningsexperiment


Här bakas ju en del som ni kanske märkt och nu har jag börjat klura lite på vad man kan stoppa i tårtorna förutom vaniljkräm/grädde och sylt eller bär. Mousse är ju ganska så populärt, men inte alltid helt lätt att få till konsistensen på. De ska stelna lagom mycket, vara stadiga nog i en tårta och allra helst vara hyfsat enkla att få till. Efter lite runtsurfande på svenska tårtsajter stod det klart att det som var det hippaste av hippa när det gäller tårtfyllningar är fluff. Dumlefluff, Ahlgrens bilar-fluff, Tobleronefluff osv. Kort sagt godis nersmält i grädde som kyls och sedan vispas till ett, ja just det, fluff. Sjukt enkelt och farligt gott!

I fredags fick vi besök av vänner och följande kombination provades därför: tårtbotten delad i tre delar med lemon curd och färska hallon på första lagret och vit Tobleronefluff på det andra. En enkel smörkräm runt hela tårtan och så på med ett marsipantäcke färgat i gult och blommor som till slut blev orange-aprikosa (så här i efterhand kan vi ju alltid låtsas att de ser ut som ringblommor...lite iallafall). Å så ett litet bi på det.

Lemon curden var en färdig från butik, men fluff-receptet kommer här:

ca 180 g choklad (jag tog 200 g vit Toblerone)
3 dl vispgrädde (lägre fetthalt ska funka fint det med, så länge den är vispbar)

Hacka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Smält ihop allt på låg värme, grädden får absolut inte koka då den i så fall inte kommer gå att vispa fluffig. Låt svalna och ställ sedan kallt, i kyl minst 6 timmar eller frys ungefär 2 timmar (jag har bara testat kylskåpsvarianten). Ta fram smeten och vispa till ett fluff. En sats räcker till ett lager fyllning i en tårta, men kan också ätas "som den är" som efterrätt med t ex färska bär.

Ett varningens ord är att det går vansinnigt fort att fluffa till godisgrädden. Jag brukar använda min Kitchen Aid hushållsassistent (har ingen elvisp här över) och grädde tar normalt sett ett antal minuter att vispa, men oj vad det gick...45 sekunder tog det - max. Tur att jag gick tillbaka och kollade hur det gick, misstänker att Tobleronesmör inte varit lika mumsigt. :)

Allt smältbart godis går att använda, men mängderna varierar lite. För choklad (chokladkakor, Geisha, Dumle, Plopp, After Eight) gäller 180-200 g choklad till 3 dl grädde, medan det till skum- och gelégodisar (Zoo, Ahlgrens bilar, lakritsbåtar, Fox kolor) räcker med 60-70 g godis till 3 dl grädde.

Nu funderar jag lite över olika varianter. Maken har önskemål om lakritsfluff så det lutar åt det i kombination med t ex citronmousse. Å så måste jag prova "vanlig" Toblerone också, kanske med hallon i nästa lager? Vad har ni för förslag?

Här kommer ett par bilder på resultatet, eller utsidan i allafall. :)



9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gjorde nougatfluff, blåbärsmousse och vaniljkräm i en tårta och det blev ljuvligt gott!

Erika sa...

Anonym: Det låter som en riktigt god kombination. Lite osäkert dock på om jag kan få tag på bra nougat här över, får bli till att proviantera dubbelnougat (en annan av makens favoriter) när vi kommer till Sverige nästa gång. :)

Fröken Frodig sa...

Åh vad det låter gott! Och tårtan är jättefin, vilken talang du har :)

Erika sa...

Fröken Frodig: Tack! Ja smaken var det inget fel på även om lemon curden liksom försvann bland hallonen. :)

Anonym sa...

http://svt.se/2.125225/1.2261209/lyxig_egengjord_nougat?lid=puff_2276925&lpos=extra_1

Brysselkakan sa...

Jösses vad gott det lät! Men så är jag fastande sedan 24.00 i väntan på OP vid 11... så DÖHUNGRIG!

Undrar hur fluff med polkagris skulle smak... för "mintigt"? Jo, antagligen!

Erika sa...

Anonym: Tack. :)

lisa: Ha ha...ja det kan jag förstå. Å man blir aldrig så hungrig som när man inget får äta. :) Jag har läst att en del provat polkagrisfluff med bra resultat. Kan tänka mig att det skulle bli perfekt ovanpå en kladdkaka - instant tårta lixom. :)

anna of sweden sa...

Hjälp vad snygg! Gillar ditt lilla bi alldeles särskilt! Pricken över i liksom. :)

Erika sa...

Anna: Tack! :)