måndag 8 november 2010

Från muffins till HGTV


Oj oj...en hel veckas oplanerat blogguppehåll blev det. Å inte kan jag säga att jag gjort något så vansinnigt spännande heller. Tvättat och plockat och handlat och funderat över livet i allmänhet. Naturligtvis har jag även fått min dagliga dos av HGTV dvs Home and Garden TV...en av mina favoritkanaler här hemma som går flitigt på kvällarna när inte maken snor fjärrkontrollen och slår över till Discovery. :) Fast jag tror jag har blivit lite språkskadad...

Många av de program som sänds på HGTV är producerade i Kanada vilket vanligtvis även innebär kanadensiska programledare. För den som är bevandrad i engelska dialekter, eller för den delen har sett South Park-filmen, så är deras uttal av vissa ljud lite annorlunda mot den brittiska eller amerikanska engelskan. Mig veterligen så hörs skillnaden mest på "ou"-ljud som i house, out eller about. Istället för det lite rundare [abaout] som vi vanligen hör, hör man ofta kanadensare uttala ordet mer typ [aboot] vilket bl a i den ovan nämnda South Park-filmen anses vara otroligt komiskt. Jag har själv inga problem med uttalet, det är en dialektal skillnad varken mer eller mindre och den märks naturligtvis olika mycket hos olika människor, men ni vet när man väl börjat höra en viss typ av uttal så reagerar man lättare på det när man hör det igen...man är mer uppmärksam helt enkelt. Där är jag lite nu...

Även om jag till att börja med inte alls reagerat över att programmen spelats in norröver, det är en amerikansk kanal; de pratar engelska och använder dollar som valuta (må så vara kanadensiska sådana vilket ju blev uppenbart så småningom) började jag efter ett tag lägga märke till eftertexterna lite mer. Å då började kugghjulen snurra... Okej, det är en kanadensisk produktion, men vad konstigt att jag inte hör någon med den typen av dialekt...tills för några veckor sedan. Nu hör jag de där ou-ljuden överallt och har kommit fram till att uttrycket "for sure" måste vara ganska vanligt det med... I allafall runt Toronto där de flesta av de här programmen verkar spelas in.

Man lär sig väldigt mycket om nordamerikansk byggtradition när man tittar HGTV. Även om man har lite koll på hur det funkar i Sverige med byggnadslov, elinstallationer och vad som anses som lämplig isolering så skiljer det sig väldeliga mot vad som gäller i USA och Kanada (en- eller två-glasfönster är t ex fortfarande väldigt vanligt). Det är allmänbildande och kul att kika på om man är en inrednings-tv-nörd som jag. Sen känns det smått skrämmande att jag löjligt fort kan peka ut vilka möbler och prylar i de färdigstylade hemmen som kommer från IKEA, men det är en annan historia...

Jag är lite osäker på om avsnitten som finns på hemsidan går att se utanför staterna, ibland är det ju lite rättighetsstrul och man får upp information om att videoklippet inte är tillgängligt i ens region. Men om det funkar å ni vill få lite smakprov på några av mina favoriter från HGTV så listar jag dem här utan någon speciell ordning.

House Hunters
House Hunters International
Property Virgins
Income Property
Holmes on Homes
Curb Appeal: The Block
For Rent
My First Place

Det här inlägget kom förresten inte alls att handla om det jag hade tänkt... Min tanke var att lägga ut ett recept på choklad- och apelsinmuffins jag provade igår, men jag kom visst in på ett annat spår. Nåja...bakningen får väl föräras ett eget inlägg då.

På återseende inom kort!

Inga kommentarer: