måndag 8 november 2010

Choklad- och apelsinmuffins utan ingenting alls


Igår var vi hos vänner och grillade och jag passade på att baka en kladdkaka att ta med. Under dagen kom jag på att det kanske vore smart att kolla med maken om någon av hans arbetskamrater (svenskar på besök på kontoret) som också skulle dit hade några spännande allergier att ta hänsyn till. Jo då, en av killarna visade sig vara mjölkproteinallergiker och då funkar en smörstinn kladdkaka mindre bra. Eftersom min bakbokssamling till största del är kvar i Sverige fick internet komma till räddning.

Lite googlande förde mig till ett recept på veganska choklad- och apelsinmuffins utan vare sig mjölkprodukter eller ägg. Killen som komponerat receptet är vegankock och vann en tävling på Food Network så det borgade för bra resultat.

Jag ska testa att utesluta det rivna apelsinskalet och ersätta den pressade apelsinen med vatten och se hur resultatet blir. Det bör funka hur bra som helst och isåfall kan man baka muffins med bara såna torrvaror man oftast har hemma även om det skvalpar tomt i mjölkpaketet och äggen tagit slut. Sen om det är en fördel eller nackdel får ni avgöra själva.

Måtten är de amerikanska, en "cup" motsvarar knappt 2,5 dl och teskedar respektive matskedar är samma som i Sverige. Byter man ut mjölet mot glutenfritt blir de dessutom väldigt allergivänliga, såvida man tål citrus vill säga. En sista sak...de doftar och smakar som romerska bågar...

Veganska choklad- och apelsinmuffins
12 st

1 ½ cups flour / vetemjöl
½ cup cocoa powder / kakao
1 cup sugar / socker
1 teaspoon baking powder / bakpulver
½ teaspoon baking soda / bikarbonat
¼ teaspoon salt / salt
¾ cup orange juice / pressad apelsin
½ cup canola oil / rapsolja
1 teaspoon vanilla / vaniljsocker eller halva mängden vaniljpulver
1 tablespoon orange zest / rivet apelsinskal

Gör så här:
1. Värm ugnen till 350 F / 175 C och sätt papperformar i en muffinsplåt.
2. Sikta ner de torra ingredienserna i en stor skål.
3. Vispa ihop apelsinsaft, skal och rapsolja i en mindre skål.
4. Blanda eller vispa ner apelsin-/oljeblandningen i de torra ingredienserna tills smeten (den blir ganska så fast) är väl blandad. Om smeten känns för tjock och svår att blanda så tillsätt några droppar pressad apelsin eller vatten.
5. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 17-20 min, prova med en tandpetare eller provsticka, muffinsarna ska vara torra i mitten.
6. Låt svalna (gärna på galler) och ÄT!

Inga kommentarer: