tisdag 27 april 2010

Vardagsreflektioner


Dagarna går i rasande fart just nu, men vad gör jag egentligen? Ja det undrar jag med just nu...det känns som om jag gör just ingenting, men ändå försvinner timmarna en efter annan.

Min officiella titel här borta är "home maker", dvs den mer korrekta benämningen på hemmafru...eller som bolaget där vi tecknat hemförsäkringen envisas med "home maker / home person", politiskt korrekt så det förslår. Å så pluggar jag lite då oxå, med betoning på lite. Jag ligger fortfarande sjukt långt efter, men har i allafall lyckats få till den första inlämnings-/diskussionsuppgiften i tid så allt är väl ändå såhär långt.

Annars jobbar jag på att fylla upp kyl, frys och skafferi si så där två kassar i taget eftersom hushållet bara har en bil just nu och den använder maken till jobbet. Det ger mig dessutom en anledning att komma ut och knata lite och då får man såväl frisk luft som lokalkännedom. Nu ska vi väl i och för sig inte överdriva det där knatande...det är tre kvarter till de stora matbutikerna här, men att gå tre kvarter är smått sensationellt i den här delen av världen. Här kör man bil, basta.

Det det med bilkörande vs. knatande kändes extra aktuellt i förra veckan när jag promenerade till butiken Bed, Bath & Beyond här i närheten. Det är en rolig butik med allt från godis till durkslag till köksmaskiner till överkast och trevligt nog ligger den inte alls långt bort...dryga 5 minuters promenad närmare bestämt. På vägen dit (ja å hem också förresten) mötte jag dels barn som inte var gamla nog att köra bil och dels mexikaner som väntade på bussen eller arbetade i området...alla andra körde...det var nästan på gränsen att man kände sig uttittad. :)

Tillbaks till matbutiken... Här finns två större sådana i närområdet, Safeway och Whole Foods. Båda är trevliga även om Whole Foods smäller aningen högre då deras koncept är att erbjuda ekologiska varor som dessutom i så stor utsträckning som möjligt är rättvisemärkt och lokalproducerat. Lite dyrare såklart, men här snackar vi en frukt- och gröntavdelning där du aldrig kommer hitta en möglig clementin och där allt ser inbjudande och inspirerande ut. ICA har en bit kvar om man säger så... Allt man vill ha går dock inte att få tag på där utan shoppingen fördelas lite mellan butikerna, ekologiska jordnöts-m&m's är ju t ex inte uppfunna ännu. ;)

Prismässigt ligger en del saker som i Sverige, en del är dyrare och en del betydligt billigare. Överlag kan man säga att ju mer processad maten är desto billigare blir den, snabbmat; chips och snacks överlag kostar t ex inte många slantar medan ett ekologiskt äpple går på desto mer. Fördelen med Kalifornien är såklart att mycket odlas lokalt vilket innebär att transporterna är relativt korta och frukten får chans att mogna innan de packas för leverans och vår frukostyoghurt förgylls för närvarande av härliga jordgubbar som odlats inte allt för långt bort. Sånt är man inte bortskämd med i Sverige i april.

Det kontroversiella med att faktiskt gå hem från butiken med sina varor påminns man förresten av varje gång man handlar, de frågar en flera gånger (fast bara på Safeway om jag tänker efter) om man inte behöver hjälp ut med sina varor. När de säger "hjälp ut" menar de såklart hjälp ut till bilen. Jag tackar vänligt nej till erbjudandet varje gång och är nästan övertygad om att de hade svimmat om jag berättat att jag tänkte gå hem... Ett exempel på hur långt detta går är när damen framför mig som hade en halvfull kundvagn fick sina varor nerpackade i kassar (man packar naturligtvis inte själv) och överflyttade till vagnen även hon tackade nej till erbjudandet om att få hjälp ut med motiveringen att hon hade bilden nära parkerad...sa jag att hon hade en kundvagn? Servicenivån är med andra ord hög här och jag kan bara tänka mig kulturkrocken för någon som flyttar åt andra hållet och upptäcker att mycket stänger kl 18 och packar kassarna, ja det gör man själv.

Sen har timmarna gått åt att skruva IKEA-möbler, tvätta, plocka i ordning, bära iväg med en miljard kartonger från det nämnda varuhuset till återvinningen i garaget i källaren och fundera ut vad vi kan göra för middagsaktigt av det sorgliga innehållet i kyl och skafferi som nu alltså börjar ordna till sig. Som tur är har vi under den gångna veckan varit inbjudna på inte mindre än tre grillhappenings och ett överrasknings-födelsedagsparty så det har löst sig det med. Det ryktas om en inflyttningsbaluns i en närbelägen stad på fredag och såhär rullar det på, å då ska man betänka att den riktiga grillsäsongen egentligen inte börjat ännu...

Skolböckerna kallar och tvättmaskinen vill ha mat, dags att sparka igång den här dagen på riktigt!

3 kommentarer:

Frida sa...

åh, det är så kul att läsa dina rapporter! Jag bodde själv i S.F (Sunset) i ett drygt halvår för 10 år sedan.

Sara sa...

Det är så spännande - mer, mer!

Erika sa...

Frida: Verkar det som om något har ändrats från vad du minns eller är det same, same? Sunset, är det ett område inne i stan?

Sara: Jodå, nu har jag börjat tanka över bilderna från mobilen så nu kommer det mera. :)