onsdag 12 juni 2013

Liten rapport från bebisbubblan...


Saker jag lärt sig med en 1 vecka gammal bebis i huset:
  • högerhänta jag börjar bli en hejare på att äta med vänster hand då amningssessionerna på höger sida i princip alltid infaller när vi ska äta.
  • ingenting, eller väldigt lite, blir gjort i hemmet när sagda bebis antingen vill äta (gärna och ofta) eller sitta i famnen. Ligga i vagnen är rätt trist å tjusningen med sömn (förutom på mamma eller pappa) har inte infunnit sig ännu. Så snart han gått upp tillräckligt i vikt introducerar vi Babybjörnen å hoppas på succé.
  • bebisar har lite andra idéer om vad som är okej och inte jämfört med resten av världen. Få blöjan bytt, tvättas med tvättlapp eller för all del kläs på/av = värsta tänkbara scenario ever! Bli stucken i hälen vid tre tillfällen på sjukhuset pga provtagning = äh...var väl inget att slösa lungkapacitet på.
  • jag tror aldrig jag gråtit å fulsnörvlat så mycket som den senaste veckan...hormonraset infann sig på dag två och även om det lugnat sig lite ligger det i bakhåll redo att poppa upp när som helst. Bebisen sover på min mage = snyft å snörvel, skriva post på Facebook om att lillkillen anlänt = snyft å snörvel, tänka på sagda post = snyft å snörvel, hämta en kvarglömd mobilsladd på förlossningen å se sköterskan som var med från droppstart till födelse till första skakande uppstigningen efteråt med kvarvarande epiduralkänning i ena benet = snyft å snörvel å stor tacksamhet. Skriva den här punkten = ja ni förstår juh...

    Förhoppningsvis har det värsta lagt sig tills återkontrollen om fem veckor, annars lär jag väl bryta ihop och snyfta å snörvla över min läkare som varit med på hela fertilitetsstrulresan som slutade med att han förlöste mig under uppmuntrande tillrop å sedan lyfte upp finaste pojken på mitt bröst.

  • att man kan bli väldigt glad för en blöja full med gult, senapsliknande bajs. Vårt amningsstrul börjar alltså lätta och färgförändringen i blöjan tyder på att bebisen får i sig även den tjockare mjölken å inte bara det där söta, vattniga första. Hurra!
  • att första tiden verkligen kretsar så mycket kring bebisbajs som man hör andra nyblivna föräldrar prata om...man blir visst lite knäpp som hormonstinn, sömnbristig nybörjare.
  • ...å en väldig massa  mer som jag just nu inte kan/orkar komma på...det är mycket med en nyföding i huset alltså...

Igår, den 11:e, hade vi miniminikalas här hemma mitt bland diskberg och allmän röra. Maken fyllde 38 å lillkillen en hel vecka. Inventeringen av kyl, frys och skafferi resulterade i en liten gräddtårta fylld med vaniljkräm (äkta svensk Marsán minsann) samt frusna hallon och blåbär som tinades i mikron och sedan blandades med lite socker; vaniljpulver och vispad grädde. Vispgrädde å frusna blåbär på toppen och hey presto - I give you födelsedagstårta. God var den med, alltid en bra kombo.


Det blir en aktiv vecka, kalasmässigt, med makens och sonens bemärkelsedag igår; litet firande (om gästerna är lediga vill säga, vi har inte bjudit in ännu) med ett par vänner på lördag vilket även blir deras första introduktion till vårt nytillskott och sen på söndag firas det amerikansk fars dag. Pannkakstårta är önskat så det lär det bli. :)

Idag fortsätter kampen mot disk- och tvättberg, pryttelberg och ja...vad nu mer för berg som råkar dyka upp under dagen. Förhoppningsvis blir det lite sömn för familjens minsta medlem så att även mamma kan få vila en stund. Det går dock bättre och bättre även nattetid, första omgången sömn tolereras i vagninsatsen som är hans primära sovplats inne hos oss, men efter lite mat ska det visst helst sovas på mammas bröst. Nåja, vad gör man inte för lite sömn... Dagens äventyr är att jag tänkte våga mig ut på en aldrig så liten promenad med vagnen och t o m ta en kort sväng in på närmaste matbutik för att fylla på förråden hemma med lite mjölk och annat bra att ha. Första veckan har vi mest hängt hemma, förutom de två barnläkarbesöken för viktkontroll å så, men nån gång måste man ju ut...varför inte idag.

Om några veckor är det dags att återerövra bilkörningen, det är alltid motigt om jag inte kört på ett tag, och nu, med liten i bilen, lär det inte bli lättare. Huvva... Rekommendationen är att vänta 6 v, även efter vaginal förlossning, men det är i princip omöjligt i den här delen av världen så det blir nog snarare så att jag väntar ett par veckor till och därmed ger läkningen en chans innan vi försöker ställa om vardagen till ett nytt normalläge dvs ett där maken slipper springa i  mataffärer som han inte är så förtjust i.

Uj, uj...vi ska alltså ha ansvar för den här lille plutten nu i tiders evighet (eller ja 18 år iaf) och även om det börjar flyta lite, lite bättre efter en vecka känns det som ett vääääldigt stort åtagande. Nåja, vi tar en dag i sänder och hoppas det ger sig allt eftersom. Vi börjar med idag alltså...

1 kommentar:

Emelie sa...

Åh Erika- du e alltså mänsklig!!! Så där har vi andra också kännt, å nu när vi ser tillbaka på det så känner vi: njuuut, var orolig, överbeskyddande, hushålls"lat" ( även om gräddtårta INTE räknas som lat...), trött och garanterat rosenkindad och stolt mamma! De här dagarna kommer inte åter, om ett par veckor kommer han inte att vara lika pytteliten längre. Det kan kännas konstigt men tro mig - så blir det!
kram