onsdag 16 december 2009

Julgodis 2009 - recepten


Årets julgodisbyggeri är nu officiellt avklarat...eller ja...det tror jag i allafall...om inte knäcken råkar ta slut innan dopparedan, då blir det till att komplettera lite i burkarna.

I give you: Julgodis 2009

Knäck i mikrovågsugn, ca 35 st
1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl hackad mandel

Blanda ihop allt utom mandeln i en mikrovågssäker glasskål med höööga kanter, smeten bubblar på rätt bra. In i mikron och kör i 7 minuter på 600W, ytterligare någon minut om man vill ha hårdare knäck. Rör ner den hackade mandeln, jag brukar behålla skalet på, men den som vill skålla och skala mandeln eller köpa dem färdighackade gör såklart det. Försök sedan fördela smeten i knäckformarna och låt svalna innan de packas i något lämpligt och förvaras i kylen.

Lakritsknäck i mikrovågsugn, ca 30 st
Samma förfarande som ovan recept, men skippa mandeln och krossa istället ett gäng Turkisk Peppar-godisar och rör ner i smeten när den kokat klart. Jag tog 5 godisar och det gav en mild lakritssmak, man kan nog utan problem ösa på med ett par tre stycken till. Gott!

Wienernougat
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Rosta mandeln i en torr stekpanna, passa noga och rör ofta, det är lätt att råka bränna de små flagorna. Smält ihop nougat och mörk choklad (jag använde mörk blockchoklad) över vattenbad eller i mikron. Blanda ner mandeln och häll smeten i en pappers- eller plastklädd avlång bakform och ställ i kylen att stelna. Jag hackade ner mandeln i lite mindre bitar efter rostningen och fyllde smeten i små hjärtformade tryffelformar, funkade fint det med.

Pistagefudge, 60-64 bitar
350 mörk choklad, 70%
1 burk kondenserad mjölk. 397 g
30 g smör
1 krm salt
150 g pistagenötter (osaltade)

Dela chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med den kondenserade mjölken, smöret och saltet. Låt allt smälta ihop unde romrörning på svag värme. Hacka pistagenötterna och blanda ner i smeten. Fördela fudgen i en pappersklädd fyrkantig bakform (23 x 23 cm) eller folieform i motsvarande storlek. Jämna till ytan och låt stå kallt till dagen därpå. Dela i bitar och ät, ät, ät.

Jag glömde smöret när jag smälte ihop choklad och mjölk, men kom på det i sista stund innan smeten skulle hällas upp och smälte därför smöret separat och rörde ner i choklad/mjölk/nötblandningen. Förhoppningsvis bidde det bra, får provsmaka imorgon.

Julgodis 2009 kommer även kompletteras med lite skumtomtar, ingen jul utan skumma rosa/vita herrar. :)

Update: 1 kryddmått salt ska det förstås vara i fudgen. Inte en tesked... I Nigellas ursprungsrecept står det "1 pinch" och det brukar bli typ ett kryddmått. Receptet ovan är nu uppdaterat. Fudgen klarade mitt smörmisstag galant. Bara nån fläck här och var där det lagt sig lite på ytan men god var den!

Inga kommentarer: