söndag 27 december 2009

Snart vardag igen


Då var julledighetens sista dag här och snart, om några timmar, försvunnen. Jag kommer mjukstarta mellandagarnas vardagar med att arbeta hemma måndag och tisdag, ja om jag inte blir inringd till kontoret förstås. Vi har verkligen gjort så lite som möjligt under dessa dagar. Inget reshoppingskaos och inga släktmiddagar. Normalt sett firar vi jul hos mina eller makens föräldrar, men i år kom min familj till skåneland och när de åkte hemåt vid lunch på juldagen spred sig lugnet över hemmet. Vi har bara haft det mysigt, sett på film, ätit upp det sista av julmaten, knaprat knäck och inte lämnat hemmet mer än nödvändigt.

Idag har vi fått upp två av de kvarvarande sex ytterlamporna och maken har återigen svurit över husets elsystem som tydligen lämnar en del övrigt att önska. Det har skruvats, siliconats, kabelklippts och lödats. Nu lyser det fint vid både altan och tvättstuga (ytterdörren fick sin lampa på plats ett par veckor innan jul) och sen började det regna igen så vi drog oss inomhus. Takterass och tre olika ställen på garaget ska även de bli upplysta inom sinom tid, men inte idag...kanske nästa år. ;)

Det nya året närmar sig med stormsteg och tidningarna tävlar om att skriva de intressantaste och mest lockande krönikorna om dels 2009 och dels "nollnolltalet" som det tydligen ska kallas. 2010 ska bli året när ekonomin stadigt blir starkare och modet fortsätter i den redan utpekade riktningen mot vintage, eko och reko. Året när sloow food ska slå igenom även hos barnfamiljerna de där stressiga tisdagarna i februari och kanske året när de nya sociala medierna får stå tillbaka lite för träffar IRL.

2010 för vår lilla familj innebär, som väl alltid inför ett nytt år, många förväntningar. Att de där tavlorna som huserat lutade mot väggen på bokhyllorna i vardagsrummet finner sin plats på små krokar i en fin komposition. Att jag finner lugnet att baka mer, såväl söta småkakor som långsamt knådade matbröd. Att träningskortet från Friskis som ligger i någon låda och skrotar väcks till liv och att yogan kommer in i mitt liv på nytt. Att arbetet blir, om inte roligt, så i allafall uthärdligt. Kanske sker det förändringar även inom det området, en del av er som läser som känner mig utanför bloggen vet vad jag pratar om och ni andra kan känna er säkra på att bli invigda när så blir dags. En annan förhoppning inför 2010 är att det efterlängtade plusset ska uppenbara sig och som det kända talesättet säger...den som väntar på något gott, väntar alltid för länge.

Om vi tittar lite närmare i tiden, närmare bestämt på den 31:e denna månad, så finns det faktiskt inga planer alls. Inga glittrande nyårsfester eller små sammankomster i raketernas sken. Kanske blir vi hemma och tar det lugnt på denna årets sista dag eller så blir det en sistaminuten-fest i allafall. Vi har haft båda varianterna tidigare och tillbringat en försvarlig mängd nyår på glittriga storfester med för den delen, alla varianter lika trevliga. 2009 har dock varit ett påfrestande år och jag känner att jag inte har något emot att avsluta det med samma känsla som jag vill och hoppas ska prägla den närmaste framtiden: ett inre lugn och känslan av att faktiskt hinna med i världens allt snabbare snurrande svängar.

Någon samlingskrönika från mig blir det inte...och inga direkta löften heller, mer än att försöka ta lite bättre hand om mig och min familj och försöka att inte låta mitt arbete stjäla så mycket av min energi. Se där...jag hade visst lite nyårslöften i allafall. Hur är det med er? Har ni några löften som ska få prägla ert 2010?

5 kommentarer:

Frida sa...

Inga speciella löften för mig, men jag hoppas det blir ett fint år. Jag ska hålla tummarna för dig och plusset ;)

Sara sa...

Det enda jag har lovat är att jag inte ska se Göta Kanal 3 ;)

Erika sa...

Frida: Tack! :)

Sara: Ha ha, jag är nästan lite sugen bara för att...men det känns som en söndagsfilm på tv och når inte riktigt upp till biostatus för mig. :)

Fröken Frodig sa...

Precis som Sara ska jag inte se Göta Kanal 3. Kan tom utöka löftet till att inte heller se nr 2. Annars är det dom gamla vanliga löftena: inte börja dricka whisky/grappa/kaffe, röka, snusa eller knarka. Eller jogga. Och iallafall FÖRSÖKA göra färdigt min uppsats och alla andra restpoäng som hänger som en säck tegelsten runt benen på mej.

Erika sa...

Fröken Frodig: Det låter som sunda löften. :) Jag minns inte säkert om jag sett 2:an eller ej, så minnesvärd var alltså den, om jag nu sett den vill säga...