måndag 5 oktober 2009

Vårt idag-liga bröd


Jag kände mig smått ambitiös ikväll och eftersom kvällsmatsplanerna ändå var macka och smoothies så svängde jag ihop en halv sats gifflar, mycket smaskiga och lättbakade sådana. Å inte vore jag väl någon trevlig bloggerska om jag inte delade med mig så varsågod, I give you - the recipe!

Britt-Maries gifflar
4 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
1 burk mjukost av typen Cantadou (125 g) t ex Paprika & Chili
13-16 dl vetemjöl special
uppvispat ägg + vallmofrö

Rör ihop jäst, salt och ägg. Värm mjölken till 37 grader.
Häll mjölken och osten över jästblandningen och blanda i mjölet till en smidig deg, låt jäsa i 30 minuter.
Knåda degen lätt, dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rundel. Sporra ut 8-10 "tårtbitar" och rulla ihop gifflarna från den breda sidan. Lägg på en plåt och låt jäsa i 30 minuter under handduk. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
Grädda i 200-225 grader tills de fått fin färg, runt 10 minuter.

Smaklig spis!

Update: Det kanske kan vara bra att knåda lite på degen oxå, receptet kan härmed anse sig uppdaterat. :)

2 kommentarer:

Sara sa...

men gudibrallan vilka fina, törs man ge sig på såna månntro?

Erika sa...

Sara: Det tycker jag allt...de är himla lätta att göra och osten gör att de blir supersaftiga och får fin smak. Man kan ju välja vilken Cantadou-ost man vill, men jag har faktiskt bara testat den med Paprika & Chili. Den här gången körde jag med assistenten, men innan har jag alltid blandat degen för hand och det tar ju lite längre tid, men inte speciellt mycket.